Valoarea facturilor medii în vara anului 2024. Ilfov, Bacău și Caraș-Severin sunt județele cu cele mai mari facturi

Analizele efectuate pe un eșantion de peste 6,5 milioane de facturi (incluzând facturi de apă-canal, curent, gaz, asociații de locatari, salubritate, termoficare, TV, telefonie și internet), procesate prin magazinele partenere un-doi Centru de plăți, confirmă că tendințele observate în vara anului 2024 se mențin și în intervalul iunie-august. Astfel, apar diferențe notabile în valorile medii ale facturilor de la un județ la altul, însoțite de o scădere semnificativă a valorii medii a facturilor în fiecare județ.

Iată care sunt valorile identificate în fiecare județ din țară: 

Factura medie în vara anului 2024,  cu 28% mai mică decât în primăvară

Dacă în primăvara anului 2024 aveam o factură medie pe toate județele de 145 lei, în perioada iunie-august aceasta scade la 117 lei. 

Conform analizelor, locuitorii județului Ilfov au avut cele mai mari cheltuieli cu utilitățile, cu o factură medie de 144 lei. Deși Ilfov rămâne județul cu cele mai ridicate cheltuieli la categoria utilități, este important de menționat că factura medie în această vară a fost cu 28% mai mică decât cea din primăvara anului 2024, care era de 202 lei.

Tot la capitolul județelor cu cele mai mari cheltuieli pentru utilități, Bacău se remarcă cu o factură medie de 141 lei, urmat de Caraș-Severin cu 135 lei. La polul opus, județele cu cele mai mici facturi sunt Gorj (94 lei), Buzău și Vaslui (ambele cu 97 lei).

Astfel, analizând diferențele între județele cu cele mai mari și cele mai mici costuri la utilități, observăm o discrepanță semnificativă: factura medie în Ilfov este cu 53% mai mare decât în Gorj. Deși această diferență este considerabilă, ea este totuși mai mică față de primăvara lui 2024, când diferența între Ilfov și Vrancea ajungea la 87%.

Facturile de utilități în București

Factura medie în București se ridică la 119 lei, situându-l pe locul 11 în clasament, alături de Brașov. Totuși, o analiză detaliată a sectoarelor din Capitală arată variații semnificative. Sectorul 1 înregistrează cea mai mare factură medie, de 195 lei, urmat de Sectorul 3 cu 143 lei și Sectorul 2 cu 128 lei.

La polul opus, Sectorul 6 are cea mai mică factură medie, de 109 lei, urmat de Sectorul 4 cu 119 lei. Diferența dintre Sectorul 1 și Sectorul 6 ajunge la 86 lei pe factură. Astfel, o familie din Sectorul 1 ar plăti cu 344 lei mai mult pentru patru facturi, comparativ cu o familie din Sectorul 6.

Datele au fost obținute prin analiza facturilor din rețeaua noastră de magazine partenere și, deși oferă o imagine detaliată, nu putem asigura cu certitudine acuratețea lor completă în toate situațiile.

Devino un centru de plăți

Ai un magazin? Dorești să oferi un portofoliu diversificat de servicii clienților tăi?

Cu un-doi Centru de plăți oferi clienților tăi posibilitatea de a achita facturile de apă, gaz, electricitate, telefonie direct la tine în magazin. Pe lângă plata facturilor, cu un-doi poți oferi și asigurări, roviniete & încărcare electronică.